Edetària
Notícies
Edetària Shops
A taula
Els vins
El celler
La terra
CAT | ESP | ENG
Inici
Club
Contactar

Els sòls

A Edetària tenim plantades les nostres vinyes en cinc terrers diferents. La interacció de les diferents viníferes amb cada terrer dóna com a resultat uns raïms diferents, cadascun amb la seva pròpia personalitat. Per això a Edetària no parlem mai de les varietats, sinó de la vinya i el terrer on creixen. Això és el que ens diferencia, aquesta és la nostra personalitat.

Terrers de TAPÀS

Sòls en posició de vessant orientats al Sud i Sud-Est, moderadament profunds (entre 30 i 60 cm.), ben drenats, de textura mitja i amb pocs elements grossos i escàs desenvolupament edàfic.
L'horitzó superficial té entre 20 i 40 cm, és de textura franca i matèria orgànica inferior al 1%. Per sota d'aquest pot aparèixer, i fins als 60 cm un altre horitzó d'estructura franca o franco-llimosa. Si aquest no hi és apareix directament el material subjacent en forma de capa d'arenita o lutita.
Tot això limita la capacitat de retenció d'aigua, i l'escassa profunditat del sòl, la capacitat d'emmagatzematge.

Terrers de TAPÀS BLANC

Sòls amb nul desenvolupament edàfic, escassa profunditat (entre 20 i 40 cm), textura franca. Per sota es troba una capa de marga o lutita carbonatada, de la qual afloren alguns fragments en superfície. tot plegat dóna sòls molt pobres, amb nul·la fertilitat i limitadíssima retenció d'aigua.

Terrers de VALL

Sòls en posició de fons, molt profunds (més de 120 cm), ben drenats. Es formen pel transport i acumulació al final de la conca de materials terciaris.
Es caracteritzen per una capacitat moderada en retenció d'aigua, gran profunditat arrelable, +1,5% de matèria orgànica i elevada capacitat d'intercanvi catiònic degut a la presència d'argiles en les fraccions granulomètriques.

Terrers de PANAL

Vessant abancalats de forta pendent, major al 20%, tractant-se de sòls desenvolupats sobre sediments eòlics. De textura franco arenosa fina, a més profunditat ens trobem un horitzó càlcic amb freqüents nòduls de carbonat càlcic anomenats "ninetes del panal".
Es caracteritzen pel ràpid drenatge i escassa retenció d'aigua, compensat per la gran profunditat arrelable.

Terrers de CÒDOLS

Sòls en posició de vessant nord amb pedregositat superficial, mdoeradament prfounds (20 a 70 cm) i ben drenats. Si bé la capacitat de retenció d'aigua és moderada, la presència d'elements grossos limita l'enmagatzematge, però actuen sombrejant el sòl i preservant una certa humitat.
Associaci� Turisme Rural Terra Alta