Edetària
Notícies
Edetària Shops
A taula
Els vins
El celler
La terra
CAT | ESP | ENG
Inici
Club
Contactar

"ESPERIT EDETÀRIA, L'ESPERIT D'UNA TERRA" US PORTA DE VEREMA: MOSTREJANT RAÏM ENTRE CEPS

La setmana passada Edetària va acabar la verema. Això vol dir que tot el raïm havia estat veremat i processat. I que actualment es troba en algun moment de la fermentació i en el cas dels vins negres encara tenim part de la pasta de pells i most macerant i fementant alhora.

Una de les tasques crucials en tota verema és  decidir en quin ordre  el raïm dels bancals i finques entrarà primer al celler i quan ho ha de fer. Per decidir-ho l'enòleg controla gairebé una vintena uns 15 paràmetres a través de diverses analítiques que es fan al laboratori. 


Per poder fer qualsevol tipus d'anàlisis primer s'han d'agafar mostres a peu de vinya i és allà on observant el color i estat de la pell, el tacte del raïm i un sever examen gustatiu de polpa, pells i pinyols que de veritat comença l'analítica. És en aquest punt quan l'experiència acumulada amb cada verema i els coneixements tansmesos de generació en generació prenen el màxim protagonisme i "L'Esperit de la Terra" marca el camí. 

 

Quan es tasta el raïm a part de comprovar el grau de sucre, la dolçor cal continuar mastegant les pells fins que la polpa desapareix i ens queda només el tacte i el sabor de la pell. si el gust de la pell és herbaci,àcid o notem que la pell és massa gruixuda o rasposa vol dir que el taní és verd i sabem que el raïm encara no és prou madur.

 La maduració dels pinyols també és molt important. Si aquests no són prou madurs transmetran sabors herbacis al most, ve durant la premsa si parlem de raïm blanc o durant la maceració pelicular i el premsat si parlem de raïm negre.

Com podeu veure a les fotos mostrejar a la vinya és una feina que comença de dia i que sovint acaba ben fosc. Els dies de verema són llargs i bells.

Comparteix-ho a:
Associaci� Turisme Rural Terra Alta